Van Mais naar katoen

7 juni 2023 - Door: Thea Mawaya - Den Ouden

Van Maïs naar katoen

Het verbouwen van maïs is niet altijd de oplossing voor economische ontwikkeling van een land of dorp. Dat bleek vorig jaar maar weer in Khoko, een plaats in het zuiden van Malawi, waar stichting Stéphanos werkzaam is. Het comité was geholpen met maïszaden, kunstmest en onderwijs. Toch bleek dat de vruchtbare zwarte aarde niet de oplossing was voor het voedselgebrek in dit dorp. Het planten ging goed, maar tegen de tijd dat er geoogst moest worden, stond er niet zoveel als men verwacht had. Dit kwam door diefstal en te weinig regen. Bijdragende factoren waren dat het comité veel te ver bij dit vruchtbare stuk grond vandaan woonde, en dus minder vaak op het land kwam om te werken. Door hun afwezigheid werd weer diefstal in de hand gewerkt en zo was het plaatje rond dat maïs verbouwen d.m.v. irrigatie niet de beste oplossing was voor de economische ontwikkeling in Khoko.

 

Cash crop

Wat dan wel? Dat hebben we meteen besproken en uiteindelijk kwam daaruit dat het verbouwen van katoen wel het gewenste resultaat zou opleveren. En dat hebben we afgelopen seizoen geprobeerd. Katoen is naast tabak, thee, suiker en koffie één van de 'cash crops' die Malawi verbouwd. Een 'cash crop' is een gewas dat niet meteen gebruikt wordt voor voedsel, maar wat verhandeld wordt en dus 'cash' oplevert.

 

Een goede oogst

Afgelopen week was ik in Khoko. Na 4 maanden lag daar een enorme hoop wit, zacht spul: katoen!

Voorzichtig werd het geplukt, en met het zaadje nog in het bolletje in een grote zak gestouwd. Flink aanstampen zodat er geen lucht bij kan komen, want dat zou de katoen beschadigen. 9,5 zak werd er gevuld, bij elkaar 1350 kg. katoen. Wat mooi zeg! Dat is nu echt een cash crop want er werd daarna flink met geld geschoven. Het comité kreeg maar liefst 783.000 Malawi Kwacha (€ 717,-) in handen, waarvan de winst 305.000 Malawi Kwacha (€ 279,50) is. Dat is een mooie binnenkomer, ook al is er dit jaar minder geoogst ten gevolge van Cycloon Freddy.

 

Katoen verwerken

De zware balen van 130 kg. werden met man, vrouw en macht op de vrachtwagen gehesen. Later reed ik door het Chikhwawa gebergte achter verschillende vrachtwagens aan die hun zachte goedje naar de Cotton Ginnery in Blantyre brachten om daar machinaal de katoen van het zaad te verwijderen en de katoen verder te verwerken. Één van de vrachtwagens had een mooi opschrift: The best is yet come!

 

Bekijk ook vooral even de mooie foto's.

 

Wilt u dit mooie werk steunen? Dat kan via NL74 RABO 0335 3074 50 t.n.v. Stéphanos of onderstaande optie:

 


Door dit formulier te verzenden, geeft u toestemming om deze gegevens te verwerken in ons systeem. We gaan zorgvuldig met uw gegevens om, zie ook ons privacy statement.