Hongerbestrijding met duurzame economische landbouwhulp projecten

16 oktober 2024 - Door: Harry Droppert

Honger

In maart 2023 veroorzaakte de tropische strom Freddy een noodsituatie door hevige regenval en grote overstromingen. Honderden huizen stortten in, duizenden velden werden compleet verwoest en ook vielen er vele doden te betreuren.

Het regenseizoen, wat van december tot april duurt, begon in december 2023 zo goed. Mensen vatten moed en de maïszaden gingen opnieuw de grond in. Helaas hielden deze regens niet aan. In januari was het al weer droog en de gewassen konden de hitte van de zon niet doorstaan zonder vochtige bodem. De bevolking die zich al in een hongersituatie bevond, zag alle hoop op een goede oogst opnieuw verloren gaan. Twee miljoen landbouwgezinnen werden getroffen. Het merendeel had slecht voor één maand kunnen oogsten. Onvoldoende dus! In maart van dit jaar heeft de president van Malawi de noodtoestand uitgeroepen. Stéphanos heeft waar nodig, voedsel uitgereikt.

 

Duurzame economische landbouwhulp

Maar, Stéphanos wil graag voorkomen dat er voedseluitdelingen moeten plaatsvinden (uitzonderingen zijn er altijd wel) door in te zetten op 'duurzame economische landbouwhulp'. In juli heeft Stéphanos vele gezinnen in de hard getroffen districten Thyolo en Chikhwawa geholpen met landbouwmateriaal en onderwijs en voedselzekerheid te waarborgen door de uitvoering van duurzame landbouw methoden. Alle gezinnen hebben elk 5 kg maïszaden en 20 kg. kunstmest ontvangen. Met heeft van Stéphanos geleerd om van 20 kg. kunstmest, zelf 100 kg. organische mest te maken en dat toe te passen op hun veld. De meeste gezinnen konden eind juli hun maïszaden planten en de maïs is bijna gereed om te oogsten. Andere gebieden hadden helaas toch nog weer te kampen met droogte, wateroverlast of andere tegenslagen waardoor de gewassen beschadigd zijn. Aan verschillende coöperaties van 'boeren', heeft Stéphanos een waterpomp overhandigd.

 

De foto's zijn een kleine twee weken geleden gemaakt tijdens onze visitatiereis. Prachtige velden met onder andere maïs van een paar meter hoog. We hebben met eigen ogen gezien hoe succesvol de duurzame economische landbouwhulp is. Deze mensen kunnen buiten het regenseizoen, in de droge tijd -waar normaal gesproken niets groeit- oogsten! Ze zijn zeer dankbaar voor deze hulp waardoor ze zekerder zijn van voedsel om de hongerperiode door te komen. Wij zijn op onze beurt dankbaar dat deze hulp zijn uitwerking mag hebben. Een prachtig resultaat die op deze Wereldvoedseldag wel gedeeld mag worden.

 

Wat zou het mooi zijn als het werk -ook als is het een druppel op de gloeiende plaat- met Gods hulp en uw steun zo mag bijdrage aan het terugdringen van honger in Malawi. Helpt u mee?

 


Door dit formulier te verzenden, geeft u toestemming om deze gegevens te verwerken in ons systeem. We gaan zorgvuldig met uw gegevens om, zie ook ons privacy statement.